Yurtdışı pazarlama için hibe yurtdışında pazar açmak ve işletmesini geliştirmek isteyen insanların merak ettiği bir konudur.
Yurtdışı Pazar Araştırması Nasıl Yapılır?
Yurtdışı pazarlama için hibe araştırmanızda öncelikli araştırma yapmanız gereken şey yurtdışı pazarlarıdır. Yurtdışı pazar araştırması ile büyümeyi en verimli şekilde sağlayabileceğiniz ülkelerin pazarlarına detaylı ve iyice inceleyerek bilgi elde edebilirsiniz. Pazar araştırmasına standart veya dijital tekniklerle pratik olarak gerçekleştirmeniz mümkündür.
Başvurabileceğiniz en temel yollarından birisini uluslararası fuarlar oluşturur. Yıl boyunca gerek yurt içinde gerekse yurt dışında ürünlerin müşterilere ve sektörlere aktif bir şekilde ilgi duyanlara tanıtılmasına imkân sağlayan birçok fuar düzenlenir.
Dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin akın etmiş olduğu bu fuarlara katılabilirsiniz. Online ya da offline düzenlenen programlar aracılığıyla müşterilerle tanışarak, sizin ürünlerinize ilgi duyan müşterilerin bulunduğu pazarı inceleyebilirsiniz. Yurtdışında pazar kurmanız için yapmanız gereken araştırmanızın ilk aşaması olan araştırma sürecinin büyük bölümünü bu şekilde tamamlamış olursunuz. Yurtdışı pazarlama için hibe alabileceğiniz kurumlarını da sonrasında araştırmanız gerekmektedir.
Pazar araştırması yaparken yararlanabileceğiniz teknikler dijitalleşmenin gelişimi ile birlikte çeşitlendirilmiştir. Özellikle e ihracat alanında pazarlama çalışması yapacaksanız Internet üzerinde ülkelerinin satış kanallarına ulaşıp müşterilerin hangi yönde alışveriş yapacaklarına dair fikir sahibi olabilirsiniz.
Yurtdışı pazar araştırması yapmak için reklamlardan faydalanabilirsiniz. Kurumsal sosyal medya hesapları veya Google Ads sayesinde yayınlayacağınız reklamlar sayesinde size ulaşan hedef kitleyi analiz ederek potansiyel alıcılarınızla iletişime geçebilirsiniz. Bir sonraki pazarlama çalışmalarınızda bu maddelerden yola çıkarak ilerleyebilirsiniz. Yurtdışı pazarlama için hibe veren ülkeler arasında ülkemiz de bulunmaktadır.
Yurtdışı Pazar Araştırma Destekleri Nelerdir?
Yurtdışı pazarları ihracat işletmenizin büyümesi ve gelişmesi için önem teşkil ettiği kadar çoğu zaman ülke ekonomisinin gelişimi için de oldukça önemli yerlere sahiptir. Bu yüzden devlet tarafından eğer bir potansiyeliniz olduğu karar kılınmışsa devlet size destek sunmaktadır. Bireysel ihracat nasıl yapılır noktasında alacağınız bu destekler yurtdışı pazarlama sürecinizi oldukça kolaylaştırır. Bu desteğe yurtdışı pazarlama için hibe diyebilirsiniz ve bu desteklerin temel amacı uygulayacağınız araştırma sürecini maddi bakımdan sizin için daha kolay bir hale getirmek ve maddi destek sağlamak içindir.
Devlet tarafından gönderilen bakanlıklar tarafından da yıllara göre destek programı farklı şekillerde değişmektedir. Bu bağlamda işletmelerin, pazarlama için hedeflediği pazarlarda potansiyel müşterilerle görüşmeler sağlanarak satış trafiklerini artırmaları amaçlanmıştır. Türk Ticaret Kanunu’na sunulan desteklerden kolektif, kooperatif, anonim ve limitet şirketler faydalanabilir.
Yurtdışı pazarlama için hibe nedir sorusuna temel olarak işletme görevlilerinin yurt dışına yapacakları gezi faaliyetlerinin desteklenmesi olarak yanıt verilebilir. Ticaret bu açıdan desteklerini şirketlere iletir. Şirket içinden en fazla 2 çalışanın veya görevlinin uluslararası bir pazar yerine yapacağı yolculuğun masraflarını karşılar. Ekonomi sınıfında olmak kaydıyla uçak, tren, gemi ve otobüs bileti ücretlerini karşılar. Bilete artı olarak belli bir miktarı geçmemek şartıyla araç kiralama masraflarına da katkıda bulunur. Ayrıca belli tutar çizgisinde konaklama ve beslenme ihtiyaçlarına da destek verir. Yıl içinde araştırma amacıyla yapılacak 10 gezide bu masraflar da destek kapsamında yer alır.
KOSGEB Yurt Dışı Destek Programı Nedir?
Yurtdışı pazarlama için hibe talep edebileceğiniz uygulamalar içerisinde KOSGEB bulunmaktadır. KOSGEB Yurt Dışı Pazar Programı, ilk olarak 2019 yılının sonunda, Uluslararasılaşma Destek programı olarak karşımıza çıktı. Yeni bir program olması nedeniyle de gelen revizyonlarla Yurt Dışı Pazar Destek Programı olarak son adını ve hâlini aldı. KOSGEB, Yurt Dışı Pazar Programı’nı Kobi’ler için ortaya atmıştır. Oldukça yararlı olacağını düşündüğümüz bir ihracat destek programıdır. Ayrıca, KOSGEB’in SEO bağlamında Kobi’lere ilk defa destek çıktığı program niteliğini taşımaktadır. Kobi’ler genelde ihracat destekleri kapsamında araştırmalar yaptığı için, KOSGEB’in Yurtdışı Pazar Destek Programı ismini gözden kaçırabilir. Bu isim, KOSGEB’in ihracat destekleri kapsamında işletmelere sağladığı güzel destek kalemlerinden biri olan programdır.
KÖSGEB Başvuru Şartları Nelerdir ve Kimler Başvurabilir?
Yurtdışı pazarlama için hibe almak amacıyla KÖSGEB’ e başvurabilirsiniz peki şartları nelerdir inceleyelim.
İşletmeler bu programdan yalnızca 1 kere yararlanabilir. Başvuru tarihi itibariyle yurtiçi marka tescil belgesine sahip olmak gerekmektedir. İşletmelerin son onaylı mali yılda ihracat yapmış olması gerekmektedir.
Teknoloji alanları tablosunda yer alan sektörlerde faaliyet gösteren Kobi’lerimiz için de son onaylı mali yılda ihracat yapmış olma şartı aranmamaktadır. Yurtiçi marka tescil belgesine, başvuru tarihi itibariyle sahip olunması gerekmektedir. Kobi bilgi beyannamelerinin yani işletmenin KOSGEB Bilgi Sistemi’nde kayıtlı olması gereklidir. Kobi Bilgi beyannamelerin de güncel zamanlı olması gerekmektedir.
Yurtdışına açılma noktasında girişimler yapılacaksa ya da pazarın daha genişletilmesi noktasında adım atılacaksa, işletmeler bunu proje haline getirip başvurularını gerçekleştirebilir. Yurtdışına açılma amaçlı işletmeler yukarıdaki şartlara sağlaması durumunda başvurularını gerçekleştirebilirler.
Her işletmenin yurt dışına açılma noktasında bulunan amaçlarının bir çıkış noktası vardır. Bu amaçlar yurtdışına açılma noktasında ortaktır. Kobiler verimli pazarlara yönelerek ihracattaki karlarını artırmak isterler. Ürünlerini, ülkemizi ve markalarının küresel pazarda en iyi şekilde temsil etmek isterler. Ürünlerine gelen talepler doğrultusunda yurt dışındaki ana hedef pazara da hakim olmaktır. Yurt dışında rekabet edilen firmalarla aynı kalitede üretim gerçekleştirerek rekabetçi konuma gelmek isterler. Hedef pazar bölümünde bulunan ve çeşitli özellikler bakımından benzerlik gösteren müşterilerine farklı ürünler sunarak onlara daha iyi cevap verme olanağı oluşturmak isterler. Yurtdışı Pazar Destek Programı, işletmelerin ihracat Pazar payını artırma noktasında, kendi bütçeleriyle yaptığı mütevazi yatırımları alınacak devlet destekleriyle sağlar. Önümüzdeki dönemlerde kendi bütçeleriyle gerçekleştirecekleri yurtdışına açılma faaliyetlerini devlet destekleriyle yapmak, yurtdışı hedeflerine daha kolay yaklaşılmasını sağlar.