Yurtdışı pazarlama stratejileri özellikle ülkedeki kur artışıyla değer kazandı. Bu nedenle her firma için bir şekilde yurtdışı bağlantısı yakalaması çok daha kritik bir hal aldı.
Pazarlama ve iletişimde kültürel farklılıklar son derece önemlidir. Uluslararası pazarlama bizim başlıca uzmanlık alanlarımızdan biri olduğu için yıllardır üzerinde çokça düşündüğümüz bir alandır.
Yıllar içerisinde edindiğimiz tecrübeye dayanarak sizinle pazarlama stratejinizi geliştirecek kritik ipuçları paylaşmak istedik.
İlk adım, bu kültürel farklılıkların önemini anlamak ve kabul etmektir. Birçok yönetici, “Evde işe yaradı, neden burada çalışmasın?” diye düşünmeye meyillidir. Evde neyin işe yaradığına dair içgüdüler, yeni bir pazarda kararlar almak için iyi bir temel değil tam tersine bir felakettir. Ne yapacağınıza karar veremiyorsanız mutlaka bir profesyonelden destek almalısınız.
Yurtdışı Satışları Yaparken Pazarlama Hatalarından Kaçınmak
- Bir şey yapmadan önce mutlaka dinleyin. Kiminle konuştuğunuzu, geçmişlerinin ne olduğunu öğrenin ve sattığınız hizmet veya ürün hakkında neyi ne kadar bildiklerini öğrenin.
- Mutlaka açık uçlu sorular sorun. Evet/hayır sorularından veya “çoktan seçmeli” cevaplar alacağınız sorulardan uzak durursanız, çok daha fazlasını öğrenecek, şirketinizi ve ürünlerinizi çok daha avantajlı bir şekilde konumlandırabileceksiniz.
Örneğin “Müşterilerinizin en sevdiği içecekler neler ve ne zaman içiyorlar?” “Müşterileriniz karbonatlı şarapları sever mi?” sorusundan çok daha fazla bilgiyi ortaya çıkaracaktır.
- Konuştuğunuz insanları vaka çalışmaları ve örneklerle eğitin ama onların zekasını ve anlayış düzeylerini hafife almayın.
- Örneğin, farklı ülkeler ve kültürler farklı renk tercihlerine sahiptir. Ürünler tasarlanırken veya pazarlama materyalleri geliştirilirken bu akılda tutulmalıdır.
- Yurtdışı pazarlama sürecinde yaygın olan dil kaynaklı yanlış anlamaları en aza indirin. Konuştuğunuz insanların ihtiyaçlarını anladığınızdan ve sunduklarınızı anladıklarından emin olmak istersiniz. Pek çok insanın bir şeyi anlamadıklarını kabul edemeyecek kadar gururlu olmaları yaygındır.
- Söylediklerini düşündüğünüzü onlara tekrar edin.
- Konuşmanızın sonunda ana noktalarınızı özetleyin.
- Çok yavaş konuşun ve her kelimeyi dikkatle telaffuz edin.
Küresel Pazara Girmek
Küçük işletmeler, ihracat bölgelerindeki müşterilere doğrudan satış yaparak, ürünleri yerel bir distribütör aracılığıyla pazarlayarak, yerel bir iş ortağıyla ortak girişime katılarak veya bir web sitesi aracılığıyla satış yaparak küresel pazara girebilirler. Her strateji, işletmenize farklı bir maliyet, risk ve kontrol düzeyi sağlar.
Hangi stratejiyi benimseyeceğinize karar vermeden önce ön pazar araştırması yapın. Ürünleriniz için talep olan bölgeleri belirlemek için web sitesindeki verileri kullanın. Ürününüzü, ürün adınızı veya ambalajınızı yerel yasalara veya kültürel gereksinimlere uyacak şekilde değiştirmeniz gerekip gerekmediğini görmek için yerel iş ve güvenlik düzenlemelerini kontrol edin.
Yurtdışı Pazarlama Çalışmasının Dijital Yönünü Atlamayın
Ürünlerinizi bir web sitesi aracılığıyla satmak, küresel pazara girmenin basit ve düşük maliyetli bir yoludur. Dünyanın dört bir yanındaki müşteriler ve potansiyel müşteriler, ürünleri seçmek ve sipariş vermek için istedikleri zaman web sitenizi ziyaret edebilir. Önemli ihracat pazarlarında başarı şansınızı artırmak için bölgeye özel web sitesi sayfaları hazırlayın. Yerel para biriminde fiyatlar ile yerel dilde ürün bilgilerini sağlayın. Bir web sitesi aracılığıyla küresel müşterilere satış yapmak, bir satış temsilcisi tarafından gösteri veya açıklama gerektirmeyen ürünler için uygundur.
Doğrudan Satış
Talep tespit ettiğiniz bölgelere satış ziyaretleri yaparak doğrudan ihracatla müşterilerinize satış yapabilirsiniz. Bu küresel pazarlara girmenin basit, uygun maliyetli bir yoludur. Ancak potansiyel satışlarınız, satış ziyaretlerine ayırabileceğiniz zaman ve kaynaklarla sınırlıdır.
Yurtdışı Pazarlama Stratejisinin Bir Ayağı Distribütörler
Distribütörlerle çalışmak, hedef pazarlarınızda yerel bir varlık göstermenizi sağlar ve kendi satış ve lojistik gereksinimlerinizi azaltır. Distribütörler sizden ürün satın alır ve bunları kendi müşterilerine yeniden satar. Size yerleşik yerel bağlantıların ve pazar bilgisinin avantajını sunarlar.
Eğitime yatırım yapmak, distribütörlere ürününüzün satışlarını artırmak için ihtiyaç duydukları ürün ve pazar bilgisini verecektir. Distribütörlerle çalışmak, yerleşik pazarlara erişim sağlamanıza rağmen, distribütörlerin müşterilerle ilgilenme veya ürününüzü pazarlama şekli üzerinde minimum kontrole sahipsiniz.
Ortak girişim
Yerel bir iş ortağıyla ortak girişim, yerel pazar bilgisi ve temasının faydalarını da sağlar. Şirketiniz yerel pazarda bir şirketle iş ilişkisi kurar. Yerel ortak, şirketinize karşı ayrımcılık riskini de azaltabilir. Bazı ülkeler yabancı şirketleri girişime azınlık katılımıyla sınırlayarak etkin kontrolünüzü azalttığından, ortak girişimi kurmadan önce mutlaka yasal tavsiye alın.
Yurtdışı Pazarlama Çalışmasında Hibe Programlarından Mutlaka Yararlanın
Uluslararası pazarlama, küçük işletmeler için pratik ve uygun fiyatlı bir tekliftir. Ürünlerinizi İnternette pazarlayarak veya diğer ülkelerdeki distribütörler ve acentelerle çalışabilirsiniz. Büyük bir yatırım yapmadan ve işinizin yerini değiştirmeye gerek kalmadan uluslararası pazarlara ulaşabilirsiniz. Ancak ürünleriniz uluslararası pazarlara uygun olmalı ve uygun pazar fırsatlarını belirlemek için ön araştırma yapmalısınız.
Uluslararası operasyonlar geliştirmek isteyen küçük işletmeler için devlet desteğinden yararlanın. Örneğin 2010/6 sayılı “Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” çerçevesinde, şirketlerin yurtdışında gerçekleştirdikleri tanıtım faaliyetleri, yurtdışında açtıkları birimlerine ilişkin kira giderleri ve marka tescili giderleri desteklenmektedir.
Sizin İçin Ne Yapabiliriz?
Şirket olarak profesyonel destek verdiğimiz programa ilişkin ayrıntılı bilgiler ise şöyle:
Yurtdışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetleri Desteği: Yurtdışı pazarlama stratejinizi geliştirmenin birçok yolunu biliyoruz. Birim, marka ve tanıtım desteklerin amacı, Türkiye’de sınai-ticari veya ticari faaliyet gösteren firmalar ile İş Birliği Kuruluşları üyelerinin yurtdışında gerçekleştirilen tanıtım, marka tescil giderleri ve ticaret yapmak amacıyla yurtdışında açılan birimlerinin kira giderlerinin karşılanmasıdır.
Tebliğ kapsamında desteklenen yurtdışı birimi bulunan şirketler ve İş birliği Kuruluşları’nca, Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurtdışında gerçekleştirilen reklam, tanıtım ve pazarlama giderleri; yüzde 60 oranında ve yurtdışı birimin bulunduğu her bir ülke için yıllık en fazla 150 bin dolara kadar desteklenir. Desteklenen yurtdışı birimi bulunan şirketlerce, yurtdışı birimin bulunmadığı ülkelerde Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak gerçekleştirilen reklam, tanıtım ve pazarlama giderleri, yurtiçi marka tescil belgesi bulunması ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip olunması ya da marka tescili için başvurulmuş olması koşuluyla yüzde 60 oranında ve yıllık en fazla 150 bin dolara kadar desteklenir.
Desteklenen yurtdışı birimi bulunmayan ancak yurtiçi marka tescil belgesi olan ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip ya da marka tescil başvurusunu yapmış şirketlerce, Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurtdışında gerçekleştirilen reklam, tanıtım ve pazarlama giderleri, yüzde 60 oranında ve yıllık en fazla 250 bin dolara kadar desteklenir.
Bize şimdi ulaşarak bu desteklerden nasıl faydalanacağınız konusunda size özel ürettiğimiz çözümlerimizi sunalım.